„Постимо краљевски“ – бесмисленост рекламног слогана

0

Пише: Бранка Мирковић

У овим претпразничним и празничним данима, на телевизијама се „врти“ реклама чији слоган гласи: „Постимо краљевски!“

Као што знамо, сваки пост у православној вероисповести (има их четири у току календарске године, а тренутно се пости божићни пост), строго је одређен канонима Српске Православне Цркве .

Основни принципи сваког православног хришћанина који пости је суздржавање, пре свега, од прекомерног и неумереног јела и пића (у циљу прочишћавања тела), али и суздржавање од злих примисли, оговарања, псовки, лошег, простачког и неваспитаног понашања и говора (пре свега, обавезно суздржавање од псовки, које су иначе огромно богохуљење, те се подразумева да православни верник не псује никада!), те на тај начин православни верник чисти и своју душу, што је неупоредиво битније од чишћења тела. Верник који не пости постом који је одређен овим црквеним правилима, већ пости на „свој начин“ (изузетак је разрешење по послушању свог духовног оца, тј. духовника), не пости, већ држи дијету.

Дакле, рекламни слоган „Постимо краљевски!“ потпуно је како апсурдан, тако и у потпуности бесмислен, јер сви добро знамо у којим се све контекстима употребљава придев „краљевски“ – да подсетимо уз неколико примера: „Синоћ сам се провео краљевски!“ или „Они живе краљевски.“, итд. Придев „краљевски“ у пренесеном значењу у српском језику се употребљава када пластично хоћемо да објаснимо како је неко или нешто у великом, искључиво материјалном, богатству, благостању, изобиљу, итд., што је у апсолутној супротности са основним постулатима поста Српске Православне Цркве.

Коментари

коментара