О нама

0
tanjamilanovicopismenise

tanjamilanovicopismeniseВеб-сајт „Описмени се“ (www.opismenise.com) покренут је 6. јула 2011. године. и интелектуалнa је својина Тање Милановић, аутора портала и мастер професора српскога језика и књижевности. Тања је дипломирала на Филолошком факултету у Београду на Катедри за српски језик и књижевност. На истој катедри завршила је мастер студије. Сав садржај на веб-сајту је бесплатан, уколико није назначено другачије, и намењен је свим говорницима српског језика, као и странцима који желе да науче српски језик. У обавези сте да поштујете Закон о интелектуалној својини и да приликом коришћења тектова с веб-сајта наведете „Описмени се” као извор. Више о томе прочитајте у одељку Услови коришћења и приватност. Веома ценимо све повратне линкове које сте од 2011. стављали ка нашем веб-сајту. Хвала вам.

najbrojnijazajednicaopismenise

ПРЕДСТАВЉАЊЕ

Описмени сe треба да утиче на културу, медије и индивидуално усавршавање. Ако сте се питали какве везе имају култура и медији с индивидуалним усавршавањем, то значи да сте наставили да читате и да очекујете одговор. Распоред речи није случајан: култура – медији – појединац. Наиме, медији би требало да буду спона која културу презентује појединцу. То није увек тако и због тога се неке неприхватљиве грешке сматрају за исправне. 
Портал Описмени се усмерен је на сва три чиниоца у низу који смо навели: усмерен је на културу, на медије и на појединца. Овај портал собом носи корисне информације везане за правопис српскога језика и решења за недоумице које муче многе од нас.

ЦИЉЕВИ

Веб-сајт www.opismenise.com покренут је с идејом да писменост није привилегија неколицине који су за то учили школу, већ свих нас. Наш циљ су очување српскога језика и отклањање неуких конструкција на један сасвим нови, ОПИСМЕНИ СЕ!, начин. 
Време је да станемо на пут незналачкој моди у језику.
Наша је дужност да свој језик познајемо боље од других; наша је дужност да поступамо с њим онако како он заслужује.

ИДЕЈА

У 21. веку интернет је постао део наше свакодневице. Информације које налазимо на интернету доступне су свакоме. Информације можемо поделити на оне које већ знамо и на оне које су за нас новост. Међутим, информације су прилично релативна ствар када је у питању њихов начин класификације. Оно што је за некога битно, некоме другоме није. Требало би да знате да релевантне информације имају једну карактеристику која је ослобођена свих предрасуда, а то је тачност њихових података. Зато, уколико информација није тачна, она не утиче на наше образовање.
Веб-сајт портала Описмени се представља нови начин образовања. Намењен је свим говорницима српскога језика. Усмерен је на образовање. Располаже релевантним и корисним информацијама које се тичу српскога језика.
Колико сте пута, пишући неки текст, размишљали о томе како се нешто правилно пише? Знамо, много пута. Ово је место за све оне који су макар једном у животу били у дилеми како је правилно нешто написати, а нису имали кога да питају. Уколико након првог сусрета с нама не одустанете, знаћемо да је наша мисија успела.
И схватите: образовање је ствар избора. Све је на вама.

 

КОРИШЋЕНА ЛИТЕРАТУРА

1. „Правопис српскога језика (измењено и допуњено издање)“, Матица српска, Нови Сад, 2010.
2. „Речник српскога језика“, Матица српска, Нови Сад, 2007.
3. „Српски језички приручник“, Иван Клајн, Београдска књига, Београд, 2006.
4. „Едиција Популарна линвистика“, Група аутора (И. Клајн, М. Шипка, М. Телебак, Ј. Ћирилов), Прометеј, Нови Сад, 2010.
5. „Језичке доумице (I, II)“, Егон Фекете, Београдска књига, Београд, 2011.
6. „Антологија говорних народних умотворина“, Миливој В. Кнежевић, Будућност, Нови Сад, 1972.
7. „Речник књижевних термина“, Тања Поповић, Logos Art, Београд, 2007.
8. „Народна књижевност“, Радмила Пешић и Нада Милошевић Ђорђевић, Требник, Београд, 1997.
9. „Речник српскога језика“, Матица српска, Нови Сад, 2007.
10. „Лексикон страних речи и израза“, Милан Вујаклија, Просвета, Београд, 1996/97.
11. © Задужбина Иве Андрића, Милутина Бојића 4, Београд
12. „Културна историја Срба“, Јован Деретић, Филолошки факултет – Београд и ИДП Нова Светлост – Крагујевац, Крагујевац, 2001.

Напомена: литература коју користимо може се проширивати у складу с променама у језику. Списак наведене литературе унет 1. септембра 2012. године. Фонт који користимо за омоте књига је Ресавска БГ.
На веб-сајту користили смо руску ћирилицу за писање курзивом. Уколико знате српски ћирилички фонт прављен за интернет, јавите нам. 

Коментари

коментара