Шта славите: Српску или Православну нову годину?

0

Прођоше нам, ето, толики празници… дочекасмо их у здрављу и весељу… још и да дочекамо, како ми то кажемо, Српску нову годину… да ли сте се запитали шта је то „Српска нова година“ и да ли она уопште постоји?!

Наравно да сви знамо за рачунање времена по јулијанском и по грегоријанском календару, и да је разлика у рачунању времена 13 дана, али шта то, заправо, значи?

Јулије Цезар и „његов“ календар

Елем, јулијански или како неки воле да кажу „стари“ календар проистекао је из реформе римског календара, коју је спровео чувени римски император Јулије Цезар 46. године пре нове ере. По том календару година има 365 дана, који су подељени у 12 месеци, а сваке четврте године додаје се преступни дан, те тако јулилјанска година има у просеку 365,25 дана!

Папа Гргур XIII и „његов“ календар

Грегоријански календар добио је име по римском папи Гргуру XIII, који је спровео реформу рачунања календара која је усвојена 1582. године, те се по њему „нови“ календар назива грегоријанским календаром.

Данас разлика износи 13 дана, а након 2100. године разлика ће се увећати за још један дан, тако да ће православни Божић „падати“ 8. јануара (ко доживи – причаће!. 🙂

У неким земљама, већински православним, остао је у употреби до краја 20. века јулијански календар, тзв. „стари“ календар, али је генерално замењен новијом верзијом – грегоријанском. Неки народи православне вероисповести се и даље служе јулијанским календаром, па већина православних хришћана у свету време рачунају по том календару.

 

Божић и Нова година или нова година?

Међу њима је и Српска Православна Црква, као и Руска и Белоруска Православна Црква, Света Гора (иако се налази у Грчкој, чији су православни хришћани однедавно „прешли“ на грегоријански календар, али Света Гора у том смислу има аутономију).

Православна нова година обележава се и слави и у Јерусалиму, Румунији, Бугарској, Пољској, као и у неким кантонима у Швајцарској и непризнатим црногорским и македонским црквама.

Дакле, да сумирамо: тзв. „Српска нова година“ једноставно не постоји! Замислите, нпр. да чујете припаднике других нација и народа да вам кажу: „Славим Холандску нову годину, или Португалску, или Перуанску, или Шпанску, Мароканску, итд…“ Мало је смешно, зар не?

Ипак, то нас не спречава да 13. јануара чекамо и дочекамо следећи дан, Православну нову годину, да се (поново) добро проведемо и окружимо људима које највише волимо и да једни другима искрено и од срца пожелимо све најлепше (поново) у наступајућој, новој, Православној новој години! 🙂

Божић Бата, Божић-Бата или Божић бата?

Коментари

коментара