Како се пише датум у српском језику

0

А знате ли како се правилно пише колико је сати? Проверите овде.

Сада кад знате како се пише колико је сати  у српском језику, знате и колико већина греши. Проблем је то што су неуки људи који имају моћ у медијима преузели многе ствари из енглеског. А то није добро. И преузимајући тако из енглеског, нису схватили да не знају свој језик. Матерњи. Српски. Да пређемо на ствар, нестрпљиви сте.

Датум можете писати на неколико начина у српском језику. Недоумица решена.

* 6. јул(и) 2011. године (или без именице година, пошто се она подразумева)

* 6. 7. 2011.

* 6. VII 2011.

Пишући ово, приметићете да после сваке тачке иде размак (спејс, белина). Писали смо и о размаку, прочитајте овде. Шта радити ако у реченици после датума иде запета? На пример: Пишући овај дневник данас, 6. јула 2011, видео сам… (Приметили сте да после године не иде тачка? То је зато што после ње иде запета у реченици и, да се интерпункцијски знакови не би гомилали, тачку заборавите само у том случају).

Приметили сте и да код трећег начина писања датума, где је месец написан римским бројем, не иде тачка. Зашто? Зато што се римски бројеви читају као редни и после њих у српском језику не иде тачка. И ту, свакако, има изузетака. Рецимо, у садржајима књига чија су поглавља означена римским бројевима, па имају подгрупе означене исто тако римским бројевима… Дозвољена је стилска рекреација, али само у том случају.

Дакле, белине су обавезне, тачке такође. Писали смо и о томе шта значе имена месеци, прочитајте овде.

Датум 6. јул 2011. означава дан када је портал Описмени се почео са радом. Много година је прошло, зар не? Важно је још да споменемо да је писање нуле у датуму погрешно. Дозвољено је само у пословним документима (да би се избегле малверзације). Дакле, неправилно је написати 6.јул 2011, 06.07.2011. и томе слично.

Коментари

коментара