Nagrada Plavi čuperak dodeljena Jasminki Petrović

0

Nagrada Plavi čuperak u 2016. dodeljena je Jasminki Petrović za roman Leto kada sam naučila da letim.

Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre i časopis Neven želeli su tom nagradom da uvedu novo priznanje za literaturu namenjenu deci i mladima koje su nazvali po zbirci pesama „večitog dečaka” savremene srpske poezije.

Pozivi za konkurisanje upućeni su polovinom januara na adrese 60 pisaca, kritičara i onih koji izučavaju književnost za decu, molba je bila da svako sačini listu pet najboljih naslova domaćih autora objavljenih tokom minule godine.

Pozivu se odazvalo njih 40 nominujući ukupno 31 naslov za nagradu “Plavi čuperak”, a žiri je odlučio da nagrada pripadne Jasminki Petrović. Više o nagradi pročitajte ovde.

Jasminka Petrović, kratka biografija Rođena je 1960. godine u Beogradu. Studirala je španski jezik i književnost na Beogradskom univerzitetu. Bavila se marketingom i novinarstvom. Bila je urednik dečje emisije na radiju. Pisala je za mnoge dečje časopise. Učestvovala je u različitim programima koji podstiču dečju maštu i stvaralaštvo. Uređivala je časopis National Geographic Junior. Za svoje knjige dobila je nekoliko nagrada. Udata je i ima dvoje dece.

Pogledajte sve knjige za decu u knjžari opismenise.

{mijoshop id=174}

 

Коментари

коментара