AIDS, АИДС, A.I.D.S. аидс или СИДА, сида, С.И.Д.А, с.и.д.а.?

0

Данас, 1. децембра, обележава се Светски дан борбе против ове болести. Данас људи широм света исказују подршку оболелима од ове тешке болести. Јесте ли знали да се ова болест на француском пише syndrome d’immunodéficience acquiseili, а на енглеском acquired immune deficiency syndrome? Ову болест узрокује вирус ХИВ (а не хив, вирус-хив, х.и.в и томе слично), а који је скраћеница од хумани имунодефицијентни вирус. Важно је знати да особа заражена овим вирусом не мора нужно и оболети од ове болести. 

Ви се често питате да ли се правилно пише АИДС, AIDS, аидс? Већ смо сад објаснили одакле потиче ова реч. Пошто се у енглеском језику од acquired immune deficiency syndrome кроји акроним, сва слова скраћенице биће велика – AIDS, а на српском АИДС. 

У француском се сида пише исто овако, само латиницом, наравно (sida). 

У српском језику стручњаци, а самим тим и Правопис, кажу да је боље написати сида (малим словима и латиницом и ћирилицом) него АИДС.

П. С. Речи написане латиницом означавају енглески језик или француски језик, а не српски језик писан латиницом. На српском језику писаном латиницом ћете написати sida.

 

Коментари

коментара