Danas je Svetski dan knjige za decu

0

Biblioteke u Srbiji obeležiće danas Svetski dan knjige za decu 2. april, koji je ustanovljen 1967. godine u želji da se najmladjim čitaocima pošalje poruka o magiji književnog nadahnuća i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči.

 

Dan knjige za decu proslavlja se na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, tvorca Male sirene, Ružnog pačeta i drugih bajki i pesama koje su obeležile detinjstvo miliona dece širom planete.

U Srbiji je u cilju promovisanja dečje književnosti 1997. godine ustanovljena nagrada Dositejevo pero na osnovu konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta da najmladji u ime vršnjaka izraze sud o onome što je za njih napisano.

O toj nagradi odlučuje više stotina beogradskih osnovaca, a medju dobitnicima bili su i Ljubivoje Ršumović, Gradimir Stojković, Uroš Petrović, Silvija Otašević, Igor Kolarov i Jasminka Petrović.

Vlada Švedske tim povodom, od 2002. godine u čast autorke kjnige Pipi Duga Čarapa dodeljuje medjunarodnu nagradu Astrid Lindgren vrednu pola miliona evra. U čast dečje književnoti Danci su uveli nagradu Hans Kristijan Andersen vrednu 80.000 evra, koja se dodeljuje svake druge godine književnicima čije stvaralaštvo ima sličnosti sa delima tog čuvenog danskog pisca. Andersen, rodjen 1805. godine, do smrti 1875. napisao je oko 160 bajki i pesama po kojima se i dalje snimaju njagledaiji crtani filmovi na planeti. Dobitnici nagrade Hans Kristijan Andersen, koju još nazivaju i dečjom Nobelovom nagradom biće saopšteni 4. aprila.

Medjunarodni dan knjige za decu ustanovljen je 1967. godine na osnovu odluke Uneska.

Pogledajte sve knjige u kategoriji Knjige za decu ovde ili pogledajte sve Knjige za poklon.

(opismenise.com/gminfo)

Коментари

коментара