Пајов или Пајин?

0
Фото: Новости

Већ смо разјаснили да ли је Павлов или Павлетов, а сада да видимо шта је са присвојним придевом надимка Пајо. Или је Паја? Да разјаснимо. Ако сте у Шумадији, сигурно је да ћете рећи Пајо. А ако сте у Београду, сигурно је да ћете рећи Паја. 

Према томе, ако је Пајо – онда је Пајов (генитив Паја). А ако је Паја – онда је Пајин (генитив Паје). Прву именицу ћете мењати као именицу село, а другу као именица жена. И никад нећете више бити збуњени.

РАДЕТА ИЛИ РАДА?

Са жуто-наранџастим кљуном и ногама, обично у морнарској кошуљи, са капом на глави и лептир-машном око вратa овај патак први пут се појавио у краткометражном филму серије Silly Symphonies 1934. године, а након три године постао јунак цртаних филмова у правом смислу. Оно што карактерише лик овог цртаног јунака јесте његова напрасита личност, нестрпљивост, тврдоглавост и чести изливи беса. Међутим, иако може бити гласан, груб и себичан, он је у бити изузетно лојалан, искрен и шармантан. Све ће учинити да помогне пријатељу у невољи. Паја Патак је измишљен као противтежа Микију Маусу, лику без мане, али његова љубомора понекад стоји на путу њиховог пријатељства и изазива га да се понекада понаша као злочинац. Одлика Паје Патка јесте и та да је опседнут новцем, благом и златом – што се примећује кроз однос са његовим стрицем Бајом, цицијом који живи на високој нози. Паја Патак је брзо добио на популарности и постао чак и већа звезда од самог Микија Мауса. Упркос негативним цртама у карактеру овај симпатични патак је генерално добра особа. Њега често можемо видети како се опушта у лежаљци или фотељи, без брига, све док се нешто не деси и поремети његов мир након чега он бурно реагује. Такође, воли да се хвали, а посебно када је веома вешт у нечему. Упркос својој природи Паја Патак несебично дели љубав својим нећацима Гаји, Влаји и Раји и третира их као сопствену децу. Паја Патак има девојку Пату, три сестрића и богатог стрица Бају, а његови другари су Мики Маус, Мини Маус, Мића, Белка, Хорације, Плутон, Хроми Даба и други. О овом лику, који и данас усрећује најмлађе, снимљено је небројено много цртаних филмова. Препознатљиви глас му је дао глумац Кларенс Неш и то је трајало све до његове смрти 1985, а после тога глас Паји Патку дао је Тони Анселмо. (Текст преузет са веб-сајта Novosti.rs и лекторисан. Кликом на линк можете упоредити обе верзије и видети како изгледа текст након наших интервенција.)

Коментари

коментара