Пријава

Донекле или до некле?

Причате ви тако с пријатељем и кажете му да је донекле у праву. Ако бисте се дописивали с пријатељем СМС порукама, стали бисте и питали себе да ли се донекле пише као једна реч или као две речи (до некле).

И онда бисте мозгали или ишли аналогијом с другим сличним примерима у српском језику (а познато вам је да аналогија у нашем језику у већини случајева није систем по коме можете функционисати).

Пре свега, реч донекле пише се као једна реч (а не до некле; некле не значи ништа). Та обожавана реч донекле је прилог у српском језику.

Има временско значење, просторно значење или значење степена. Шта то значи?

Рецимо, кажете пријатељу: Пратим те донекле колима, а после идем сам, тада је то просторно значење. Ако кажете пријатељу да ћете донекле живети код њега, а после ћете изнајмити стан – то је, разуме се, временско значење. Ако му кажете да је донекле у праву што прати сајт Описмени се, то је значење степена. 

Мада вам ми кажемо да уопште нисте у праву јер сајт Описмени се треба да прате сви. И ваш пријатељ је 100% у праву:)

 

Просечна оцена (0)

0 од пет звездица
Молимо, пријавите се да бисте коментарисали.
  • Нема коментара. :/

Фотографије месеца

                           

Драги моји, Прво заиста желим да похвалим ваш рад, полет и истрајност. Ви сте постали насушна потреба, јер се очигледно све мање времена посвећује правопису у шко...

Александра