Шта сте у хороскопу?

0

            Дневни, седмични, месечни, годишњи. Погађате – реч је о хороскопу. Хороскоп је астролошка слика неба регистрована у часу рођења детета (у дословном преводу с грчког, хороскоп би означавао онога који гледа у часове). Неко верује, неко не верује, али већина га редовно чита. Поред термина „хороскоп”, често ћете чути и појам „зодијак”. Зодијак представља замишљени појас који обавија земљу, састављен од 12 једнаких делова, од којих је сваки назван именом једног хороскопског знака. У данашњој колумни биће речи о етимологији тих назива.

            Хороскопски знаци добили су имена према одговарајућим сазвежђима, која сачињавају зодијак (zodiakosгрч. животињски круг). Свако од дванаест сазвежђа добило је своје име још у антици, када се развила и астрологија као дисциплина. Астрологија се заснива на схватању да релативни положај небеских тела у тренутку рођења може бити користан за разумевање и анализирање карактера појединаца и група, али и предвиђање светских догађања. Астрологијом су се бавили многи научници попут Птоломеја, Јоханеса Кеплера и Галилеја. Кеплер је путем астрологије предвиђао многе историјске догађаје, па се након прогона из Немачке настанио у Прагу, где су нарочито ценили његова астролошка умећа. Чешка је и данас држава која за многа политичка и друштвена питања консултује астрологију.

            Сазвежђа која сачињавају зодијак добијала су имена према причама из старогрчке митологије. Иако су оригинално била грчка, имена хороскопа данас се наводе на латинском језику.

            Ован златнога руна жртвован је у част врховног бога Зевса, а годинама касније грчки јунак Јасон, са својом четом аргонаута, пронашао је то руно и вратио га у Грчку. Зевса је то наљутило, па им је одузео руно, оживео овна и поставио га на небо. Тако је настало сазвежђе које је добило име Aries.

            Легенда каже како се Зевс заљубио у смртницу Европу и претворен у бика (да га супруга не би открила), однео ју је на острво Крит и ту провео с њом неколико година. По Зевсовој љубавници назван је наш континент, а према животињском обличју које је Зевс узео, сазвежђе је добило име Taurus, тј. Бик.

            Спартанска краљица Леда родила је најпре Зевсу, а потом и свом мужу, краљу Тиндареју, сина и кћерку – близанце. Полукс је био Зевсов, а Кастор Тиндарејов син. Кад је Кастор погинуо, Полукс је био толико тужан да је ишао у свет мртвих и редовно посећивао брата. Дирнут братском љубављу, Зевс их је претворио у звезде. Те звезде носе њихова имена, а цело сазвежђе названо је Gemini.

            Међу дванаест Херкулових задатака била је и борба с деветоглавом змијом, којој је помагао огромни рак. Када је Херкул убио рака, Хера га је поставила на небо и подарила му сазвежђе, које и данас носи назив Cancer, тј. Рак.

            Исто је порекло назива Лав (Leo) – према немејском лаву који је био један од Херкулових задатака, а којег је такође Хера узнела на небо.

             О пореклу имена Virgo, које у преводу означава девицу, постоји више различитих митова, а најчешћи је онај који каже да је сазвежђе добило име по Деметри, богињи земљорадње, која је најчешће у митовима представљана као девица.

            Дика, кћерка Зевса и богиње правде Темиде, обилазила је земљу и контролисала спровођење закона. У једној руци држала је мач, а у другој вагу. Вага је тако постала симбол правде, а сазвежђе посвећено Дики названо је Libra, тј. Вага.

            Према великој шкорпији коју је Аполон послао на јунака Ориона, желећи да га раздвоји од своје сестре, богиње Артемиде, добило је назив и ово сазвежђе – Scorpio. Хирон је био кентаур (пола човек, пола коњ), који је у рукама носио стрелу. Био је најмудрији у својој врсти и најбољи стрелац, а ушао је у мит тако што је пристао да замени окованог Прометеја – дошао је на његово место и омогућио му да настави да помаже људима. Задивљен овом жртвом, Зевс га је поставио на небо као сазвежђе Sagittarius. Сазвежђе Јарац (Capricorn) Зевс је створио у част нимфама у обличју коза, које су га неговале када га је мајка сакрила од оца, бога Кроноса, који је прождирао своју децу.

            О пореклу назива Водолија постоје две подједнако занимљиве приче. Према првој, Зевс је на Олимп довео свог љубавника, принца Ганимеда и дао му ту част да буде водолија – да послужује богове водом. Према другој причи, назив водолија односи се на Зевса и на велики потоп који је послао на људе. Тај потоп су преживели само један човек и његова жена, а сазвежђе Aquarius створено је као опомена људима. Ова легенда је у основи библијске легенде о великом потопу.

            Неколико је различитих варијаната о настанку имена Рибе, тј. Pisces. Две најпознатије су у вези с богињом Афродитом – према првој, она се, бежећи од чудовишта Тифон, претворила у рибу и сакрила у реку; према другој, она и њен син Купидон су бежећи скочили у реку, где су их две рибе спасиле, због чега их је, из захвалности, Афродита претворила у сазвежђе Pisces.

            Они који чврсто верују кажу да им хороскоп може много помоћи. Симптоматично је пак то да му најчешће прибегавају онда када их муче љубавни проблеми. То нас наводи на закључак да људи хороскопу најчешће прибегавају из немоћи и неспособности да у пракси решавају своје проблеме. У том смислу, хороскоп може да постане и опасно оружје ако је производ полузнања и манипулација. С друге стране, ако му се приступи критички и креативно, хороскоп може да буде простор бескрајне забаве и понеког сусрета с истином. За оне који не верују, хороскоп је био и остаје једна велика бесмислица.

            До следеће колумне, срдачно ваш – Водолија-Стрелац.

Коментари

коментара