Псовке на српски начин

0
Фото: mega-media.hr

Пише: Милена Дедовић

Размишљајући о чему да пишем и како да започнем ову колумну, поставила сам себи питање: шта је оно што издваја српски из масе водећих светских језика? Осим свима познате практичне карактеристике коју је реформатор српског језика Вук Караџић приписао ћирилици – пиши као што говориш, а читај као што је написано – истиче се и једна особина језика која у читавом свету настаје спонтано, шири се попут заразе и наследна је. За правилно изражавање ових језичких творевина није неопходан таленат, а пожељна је креативност. Срби су најмаштовитији.

Не, нису у питању вицеви. Ради се о псовкама.

 Колико год се трудили да их изоставимо у свакодневном говору и игноришемо када их чујемо, псовке су се усталиле у нашој комуникацији. Чак и они најотпорнији ће у тренутку кулминације беса и нервозе призвати у сећање неке од сочнијих псовки српског језика. Иако се за ову посебну врсту речи, синтагми и реченица првенствено везује негативна конотација, псовке су феноменалан вентил који код људи, у време изговарања, смањује емотивни набој и потребу за физичким обрачуном.

Колико су псовке превазишле категорију „популарности“ и достигле ниво подразумевајућег, нормалног и устаљеног, доказује следеће: Стивен Пинкер разврстао је псовке у пет категорија. Пре него што сам покушала да разумем шта која категорија обухвата, одлучила сам да у сваку од њих убацујем постојеће псовке из српског, енглеског и сваког другог језика из ког бих могла да се неке сетим. Спремите папир и оловку, и при помену сваке категорије испишите прве које вам падну на памет, најпре из ова два језика.

Прву групу представља дисфемистичко псовање – изражавање супротно еуфемизму. Ова врста псовања обилује описним придевима, епитетима, глаголским и апстрактним именицама. Пустите машти на вољу и попуњавајте табелу. Следеће је такозвано увредљиво псовање – директно и плитко вређање саговорника. Постоји и идиоматско псовање, које избегава упућеност ка једном предмету и, пре свега, указује на неформалност разговора. Емпатичко псовање служи за наглашавање онога што се уз псовку изговори, а катарзичко се користи најчешће при некој незгоди и изражава тренутно расположење.

Машта може свашта. Али кад Србин псује, парадоксална је чињеница да ни он сам не зна да ли је нешто ново креирао или је све већ некада изговорено и више се ништа не може измислити. Нови се проблем јавља када је у питању превођење псовки. Правило превођења гласи да се увек мора преводити тако да реченица не изгуби свој првобитни смисао. Ако узмемо у обзир да једна иста реченица може садржати перфекат неког глагола вулгарног значења, домаћу животињу и рођену мајку, можемо закључити да је немогуће превести такву реченицу буквално. Потражићемо њену најближу замену. А када за наредних десет замена буде иста, одговорили смо на питање. Српски језик се истиче непосредним, маштовитим комбинацијама прошлог, садашњег и будућег времена, често и давно свршеног, које се користи за увећавање ефекта напетости. Устаљена схема стварања једне псовке најчешће изгледа овако: друго лице једнине императива глагола + вокатив именице + придев. Још једна честа конструкција изгледа овако: императив глагола + објекат. Напомена: свака од ових схема може се проширити неограниченим бројем различитих врста речи.

Италијански и шпански језик не заостају пуно, њихове псовке европског су духа и, као и у српском, најчешће садрже у једној реченици глагол, глаголску именицу, придев, прилог, још две именице и заменице, а речце и да не помињемо. Након бугарске псовке, застаћете на тренутак-два да размислите шта су вам то управо рекли. Спадају у једне од највулгарнијих на свету. Насупрот њима, енглеске садрже мало вулгарних речи. Американци имају три-четири најраспрострањеније и готово се увек њима служе.

Према дефиницији, псовке су погрдне, увредљиве, непристојне речи којима се нешто извргава руглу. Оне се сматрају вулгарним и непожељним у културном друштву. Ипак, најслађе је забрањено воће. Оне су део свакодневног говора и појединац је опсовао макар једном у току живота.

Коментари

коментара