Муке с бројевима

0

Да ли вам је нешто необично у следећим реченицама?

Састанак представника три партије одржаће се следеће недеље.

На сву срећу, увек сам имала подршку своје две пријатељице.

Расправљали смо о три проблема који нас занимају.

Ништа вам на први поглед не делује чудно, зар не? Облици попут три партије, две пријатељице и три проблема увелико су се усталили у нашем изражавању и као да смо потпуно заборавили да можемо рећи и: трију партија, двеју пријатељица, трима проблемима. Можда вам на први поглед ови облици делују необично и усиљено, али размислите о следећој недоумици: имате две пријатељице и њима сте позајмили књиге. Како ћете то рећи?

Позајмио сам књигу двема пријатељицама.

Сада овај облик делује природније и логичније, и то само зато што смо „принуђени“ да га употребимо. Не постоји други начин да формулишемо овај исказ и увек ћемо рећи да смо нешто дали двема пријатељицама, а не две пријатељице. Због чега нам је онда у осталим ситуацијама лакше да употребљавамо исти облик, номинатив?

Бројеви су специфична врста речи управо због своје (не)променљивости. Неки бројеви су променљиви а неки не. Број један се може мењати по падежима (један, једнога), роду (један, једна, једно) и броју – једнина и множина. Да, добро сте прочитали, број један има множину!

Ученици су се поделили у две групе. Једни су постављали питања, а други су одговарали.

Бројеви два, три и четири пак немају множину, иако је означавају. Занимљиво, зар не?

Видео сам јуче да су поред наше зграде прошла два човека.

Множина именице човек гласи људи. Ако их је двојица, а не један, зашто смо употребили облик једнине уз број два? Исто ће бити и са бројевима три и четири. Ако погледамо мало историју нашег језика, увидећемо да није реч о једнини. Облик који употребљавамо уз ове бројеве представља форму некадашње двојине и данас има наставке као генитив једнине, па га зато тако доживљавамо.

Још једна занимљивост у вези с бројевима два, три и четири крије се у томе што се они лакше мењају у женском него у мушком и средњем роду. Ако не верујете, пробајте да их измењате! Хтела бих да укажем на честу недоумицу при промени броја четири у женском роду. Нови Правопис дозвољава оба облика – четирима и четирма. зато се не устручавајте да их користите.

Бројеви од пет навише (осим вишечланих који садрже бројеве један, два, три и четири) – непроменљиви су. Када желимо да означимо неки падеж конструкцијама с овим бројевима, ми то чинимо предлозима.

Ишла сам на летовање с пет пријатељица.

Ново осветљење биће постављено у десет београдских улица.

 

Међутим, постоје случајеви када ни предлог не помаже. Уколико вам сада уместо оне две пријатељице шеснаест пријатеља тражи књиге на зајам, како ћете то рећи?

Позајмио сам књиге шеснаесторици пријатеља.

Број шеснаест сте заменили бројном именицом шеснаесторица и тиме сте решили проблем. Лукаво, признајем. Али имам за вас ново питање. Ако је уместо тих шеснаест пријатеља реч о пријатељицама, шта ћете урадити?

Ништа. Не постоји решење и ту се налазимо у безизлазној ситуацији. Исто би било и да уместо пријатељица употребимо именицу деца. Решења нема и то представља један од „зачараних кругова“ у које смо навикнути да не упадамо тако што унапред преформулишемо реченицу и избегнемо проблем. Управо због таквих безизлазних ситуација, али и због оних већ поменутих у којима морамо употребити неки од падежних облика, требало би да се трудимо да што чешће користимо ове лепе и ређе облике.

Посебне бројеве захтевају именице које имају само множину (pluralia tantum), попут именица кола, врата, панталоне, итд. Знам да ћете најчешће, да бисте избегли недоумице, рећи: шест аутомобила или четири пара панталона, али се надам ћете од сада кад знате да се уз именице овог типа употребљавају збирни бројеви чешће говорити и шестора кола, четворе панталоне, двоја врата, и слично.

И за крај – још једна занимљивост. Да ли сте знали да су, поред облика оба и обојица, правилни и облици (мада су стилски маркирани) обадва и обадвојица?

Богатство једног језика лежи у свим могућностима које он својим говорницима нуди, али не заборавите да је то богатство само онолико колико ми од њега узимамо и користимо. 

Коментари

коментара