Јесте ли сигурни да знате падеже?

0
Фото: Фотер

Сви смо ми у школи учили падеже. Многи од нас знају правилно и редом да их наброје, а нешто мањи број зна и да их правилно употребљава. Небитно је у коју категорију сте себе сврстали, увек вам се може догодити да се пред неким изразом нађете у недоумици. То не значи да је ваше знање дискутабилно или површно, већ само упућује на то да постоје конструкције које се често употребљавају у погрешном облику, па смо, и не размишљајући о њима, многе неправилне усвојили и укључили у свакодневну употребу.

Први и најчешћи пример је глагол контактирати. Овај глагол значи исто што и комуницирати, и као што бисте увек рекли комуницирам с неким, треба рећи и контактирам с неким, а не контактирам некога. Ако вам се чини неприродно и тешко да се навикнете, исправљајте себе сваки пут када вам се поткраде грешка. Верујте, брзо ћете усвојити правилан облик и заборавити на онај неправилни.

С обзиром на тода од свакога можете нешто научити, развијајте у себи истраживачки дух. Тако ћете уочити да сам израз с обзиром на намерно написала баш тако, а не обзиром на, или, још горе, обзиром да.

            Изрази о којима говоримо су специфични по томе што се увек налазе у истом облику, jедан глагол уз себе захтева увек исти падеж, тако да када једном ово савладате уз нашу помоћ, више никада нећете грешити. Израз уз помоћ препоручује се само када говорите о људима: уз моју помоћ, уз помоћ пријатеља и слично. Ако говорите о предметима и неживим појмовима, боље је рећи помоћу нечега, или с помоћу нечега. Тако можете рећи:

  • Уз помоћ свог пријатеља Марка и помоћу књиге коју ми је позајмио, без проблема сам спремио испит.

Веровали или не, телевизија и радио су праве ризнице примера неправилне употребе падежа. Сигурно сте много пута чули да је одређени министар председавао седницoм, да је велики концерт окарактерисан успешним, и да се велики планови састоје из много мањих корака. Добар новинар би морао знати да министар може председавати само седници или састанку, јер израз гласи председавати нечему, а не нечим. Ако сматрате да је неко успешан, ви сте га окарактерисали као успешног, његова постигнућа сте означили као успешна (не успешним), и тиме сте га оквалификовали као особу којој све полази за руком. Добро сте уочили. И окарактерисати, и оквалификовати, и означити уз себе захтевају исту допуну, а тој групи можемо додати и глагол оценити, па треба рећи:

  • Оценили су предлог као прихватљив. 

Ако желите да разложите своје велике циљеве и кренете од малих корака, размислите прво од чега се ваши циљеви састоје. Дакле, не из чега, већ од чега. Желим вам срећу при остваривању циљева!

Можда нисте знали, али стилски је препоручљивије рећи да сте заговорник неке идеје, него да заговарате идеју. То не значи да је други облик неправилан, већ само то да је први стилски препоручљивији.

            Када желимо да кажемо да је неки догађај био узрок неке појаве, ми то формулишемо веома лако:

  • Захваљујући доброј игри, Новак Ђоковић је победио на многим турнирима.

Али, обратите пажњу! Можемо чути и  следеће:

  • Новак Ђоковић је предао јучерашњи меч захваљујући повреди рамена.

У другом примеру говоримо о негативној појави, па није препоручљиво користити израз захваљујући. Боље је и правилно рећи уместо тога због, услед, поводом повреде.

            За сам крај сачувала сам пример који још једном потврђује колико смо, да бисмо што краће и што лакше пренели информацију, склони да речи и изразе скраћујемо и неправилно изговарамо.

  • Да ли желите своју пљескавицу са или без прилога?
  • Летови наше компаније саобраћају за и из Будве.
  • Можеш ставити ту кутију на и испод стола, како год желиш.

 

Уочавате ли грешку? У наведеним примерима је по један падеж изостављен, као да не постоји. Због тога реченица делује нејасно, непотпуна је, а пре свега је неправилна. Правилније је, а, признаћете, и лепше рећи:

 

  • Да ли желите своју пљескавицу са прилозима, или без њих?
  • Летови наше компаније саобраћају за Будву и из Будве (и из ње).
  • Можеш ставити ту кутију на сто и испод стола (испод њега), како год желиш.

Надам се да сте помоћу ове колумне научили нешто ново о падежима. Било да сте је оценили каокорисну или бескорисну, контактирајте с нама, критикујте нас и саветујте, да бисмо били још бољи!

Коментари

коментара