Исто то, само мало друкчије

0
Фото: Panoramio

    Ову реченицу користио је Вук Караџић да објасни варијанту једне народне песме. Варијанта подразумева облик који се у нечему разликује од основног. Зашто правим оволики увод, наизглед неинтересантан? Видећете! 

   Надам се да овај текст неће бити један у низу оних због којих сте бежали с часова. Поново морам да се вратим на ту омиљену ми реч – ВАРИЈАНТА. Много људи не разликује ЈЕ Л’ и ЈЕР. Ово је текст за све оне који можда свакодневно имају расправе о овоме. Схватите, упитна речца ЈЕ Л’ и узрочни везник ЈЕР нису чак ни приближно слични. Дакле, НИСУ ВАРИЈАНТЕ и није свеједно како ћете их употребити. Ако некога питате: Је л’ (је ли) дошао?, то значи: Да ли је дошао? Ако некоме кажете: Јер си се извинио, то не значи ништа само по себи, веровали или не. Дакле, та реченица је зависна, односно њено значење се употпуњује реченицом која долази пре (после) ње. Можете рећи: Извинио сам се ЈЕР сам крив. Можете рећи и: Нисам се извинио зато што (= ЈЕР) нисам могао. Дакле, ЈЕР и везнички спој ЗАТО ШТО су варијанте. 

   Наш језик понекад је тежак чак и нама, а странци често кажу да је наш језик динамичан, тежак и веома темпераментан. Можда наш језик има више изузетака него правила и понекад нам је лакше да неке речи избегнемо. Но, понекад је то немогуће. Приметила сам да свака радња има своје радно време (баш чудно, људи у овој земљи ипак имају време када не раде). Када се мало боље загледам и када обраћам пажњу на то како је радно време написано, срећем разне примере непознавања, удварања и кокетирања с лошом страном српског језика, која увек оставља довољно простора за лаике, за аматере и за глупост. Ако ваша радња ради непрекидно, ваше радно време је нон-стоп. Ако имате време када ваша радња не ради, онда напишите НЕ РАДИМО од тад до тад. На једној радњи је писало НЕРАДИ МО. Свака част што знате да су то две речи (многи не знају), али било би лепо да научите где је размак. Поновићу, није ми тешко: НЕ РАДИМО. 

   Лепо је богатити свој речник, али када користите плеоназме (тј. непотребно употребљавање различитих а истозначних речи и израза) изгледате као порука једне рекламе:Нешто сте ‘тели. Можете користити ове парове речи, али по принципу ИЛИ – ИЛИ. Дакле, то су ВАРИЈАНТЕ истог значења. 

Парови су: 

ИСТО = ТАКОЂЕ; 
ЧАК = ШТАВИШЕ; 
БАШ = УПРАВО; 
ВЕОМА = МНОГО; 
ЧЕСТО = МНОГО ПУТА. 

   Српски језик је леп, мајке ми, и занимљив. Ако вам неке ствари изгледају тешко, запамтите да су препреке оне ствари које видите када скренете поглед са свог циља.

ИМЕНА ГРАДОВА ПИШУ СЕ ВЕЛИКИМ СЛОВОМ. НИКАДА СЕ БЕОГРАД, НИТИ БИЛО КОЈИ ДРУГИ ГРАД, НЕЋЕ ПИСАТИ МАЛИМ СЛОВОМ. УКОЛИКО СТЕ БЕОГРАЂАНИН, НАПИШИТЕ ТО ВЕЛИКИМ СЛОВОМ. 

Ви сте Београђанин? Ја сам Тања, драго ми је. 

Коментари

коментара