Млади шестогодишњаци и непостојећи број шесто

0

 

Замислите једно шестогодишње дрво. Јесте ли замислили? Одлично! Колико то дрво има година? Свима вама чије дрво има шест година честитам, то је тачан одговор. Шестогодишње дрво може имати само шест година, никако више. Ако је ваш одговор био шестсто, верујем да сте ви мислили на шестстогодишње дрво. А ако сте одговорили  шесто, вратите се и пажљиво поново прочитајте претходне примере.

            Изостављање или „гутање“ гласова често је у нашем језику. Разлози за то су оправдани – људи гутају слова и скраћују речи, не би ли олакшали изговор. Међутим, оно што је нама логично није увек и исправно, те је важно подсетити се најчешћих грешака у изговору и писању, како нам се не би поткрадале.

            Уколико сматрате да је овај чланак користан, препоручите га својим пријатељима. Ако сматрате да је неки поступак неуместан, одреагујте. Када је неко пакостан, клоните га се. Или му се супротставите. И никада, никада немојте заборавити слово т у овим речима. Ипак, ако је реч о жени, она никако не може бити пакостна, књига вам не може бити користна, а шала неуместна. У придевима женског рода слово т се губи, ради лакшег изговора. Дакле, правилно је пакосна, корисна и неумесна. Ето, видите да правила могу и да олакшају изговор! Ако вам се догодило да вам загрљај буде страсан, залогај сласан, а бурек масан, надамо се да се то после читања овог текста више неће догодити. Јер, лепше је и правилније рећи страстан, сластан и мастан. Било да је неки догађај радостан или жалостан, нема разлога да у изговору заборавите т. Јер, рекли бисте радост и жалост, зар не?

            Шта мислите, да ли је правилно рећи завистан, или зависан? Ако сте на основу претходних примера помислили да је правилно само завистан, грешите. Оба придева су правилна, али имају потпуно различита значења. Завистан је онај ко осећа завист, ко некоме завиди, па можемо рећи и да је завидан или завидљив. Зависан је, с друге стране, онај ко од некога или нечега зависи. Лако је, зар не? Надамо се да вам се више неће догодити да кажете да је ваш пријатељ зависан јер сте добили повишицу. Желимо вам  да поред себе имате само праве пријатеље, који вам неће завидети.

            Приметићете да је слово т најјестивије, то јест, начешће бива прогутано при изговору. Међутим, није једино слово које се изоставља. Ако вам се реч најјестивије учинила сумњивом, верујем да ће вам чудне бити и речи најјефтинији, најједноставнији и најјачи. Али, не заборавите – оне су правилне с два слова ј! Када неко заборави да попије лек, подсетите га, али правилно: „Попиј лек!Попи је реч која значи нешто сасвим друго, као и сакри, уби, нави. (Он брзо попи своју кафу и потрча да стигне другове.) Али, ако хоћемо да издамо наредбу или молбу да се нешто обави, онда је правилно рећи једино: попиј, сакриј, убиј, навиј. Тако ћете бити најјаснији.

            Нажалост, да не кажем нажалос, ово нису једини примери неправилног изостављања гласова. Прави је изазов да остале сличне погрешке препознајете, уочавате и исправљате у свом говору. Нека вам у тој мисији Правопис буде главно средство борбе против недоумица, а радозналост и истраживачки дух главни мотив за учење. 

Коментари

коментара