Једно слово мења све

0

Сви ми грешимо. У животу и у правопису. Лепо је знати много тога, знати што више. Знање нас испуњава, мења и формира као људе. Међутим, често због информација којима смо претрпани и услед све већег обима знања које се од нас подразумева да поседујемо, заборављамо оне једноставне, лаке ствари, свакодневне ситнице о којима престанемо да размишљамо.

            Врло лако нам се може десити да заборавимо рођендан драге особе. Не знам шта је горе –  наћи се у кожи оног ко је заборавио, или оног чији је рођендан заборављен. У сваком случају, није реч ни о чему што једно извињење не може да реши. Било шта да погрешимо, најбоље је рећи: извини. Не кажемо: извину, зар не? Одакле вам онда идеја да кажете: извинуо сам се? Уколико кажете извини, ви се некоме извињавате, или сте се неком извинили. Можете се и извинути, али то онда значи да сте се савили, искривили, или –  далеко било – нешто ишчашили или уганули. Видите како једно слово мења читав смисао. Дакле, следећи пут када погрешите, извините се правилно.

            Има много примера у којима једно слово може променити смисао реченице, па и читавог текста, али ми не говоримо о случајним грешкама, већ о грешкама из незнања. Једна од тих грешака је изговор и писање глагола заспати. Често можемо чути да неко каже: ако не можеш да заспеш, броји овце. Зашто би неко бројао овце док ради тако тежак посао? Када некоме кажете да заспе, он може само да заспе, тј. покрије или затрпа неку рупу, неки отвор. Од глагола заспати облик је заспим, заспиш, заспи, и никако другачије. Да проверимо да ли смо разумели:

Данас сам цео дан радио јер ми је шеф наредио да заспем јаму до краја радног времена.

Пошто сам напорно радио да бих посао завршио на време, када сам дошао кући, могао сам мирно да заспим.

            Да ли волите филмове? Сви ми волимо филмове, само је питање укуса и интересовања за који ћемо се жанр определити. Некада и избор глумаца може пресудити да ли ћемо неки филм одгледати. А глумце волимо зато што су нам симпатични или зато што добро глуме. Неки људи глуме и у стварном животу, па за њих кажемо да су добри глумци. У сваком случају, када за неког кажете да је добар глумац, реците да је своју улогу добро одглумио, не одглумео. Глумац глуми, па глагол може бити само глумити, никако и глумети. Глумети је глагол који нема значења, тако да га можете потпуно избацити из употребе, за разлику од претходна два примера, где су обе варијанте биле правилне, али с различитим значењем.

            Ето, видели сте да ситне ствари ипак јесу битне. Једна тако ситна ствар као што је слово може променити смисао читаве речи. Не заборавите да у брзом времену у коме живимо обратите пажњу на ситнице – оне животне, које чине живот лепшим, али и оне правописне, које чувају наш језик и омогућавају да се споразумемо без недоумица.

Коментари

коментара