Не пада ми на памет да учим напамет!

0

Ако вам је наслов наизглед необичан, уколико вам није јасно шта је посреди и ако се питате да ли је правилније написано напамет или на памет, имам за вас једну новост – оба израза су правилно написана. Честе су недоумице да ли неку конструкцију именице и предлога треба написати састављено или одвојено, али су углавном безразложне.

Када научите текст тако да га знате изговорити без подсетника, по сећању, не гледајући у папир на коме је написан –  ви сте текст научили напамет. Када рачунате напамет, ви рачунате не користећи рачунар, дигитрон, оловку и папир. Али када вам неко падне на памет, то је већ нешто друго. На памет вам може пасти нека добра идеја или занимљива мисао. На памет вам не би пала ова разлика, зар не?

У колико сати се сутра налазимо?

Нађимо се у два, али уколико будем каснила, јавићу ти.

 

Верујем да је први пример свима јасан. Раздвојено писање нам не представља проблем – имамо предлог у и прилог колико и када некога питамо у колико сати, желимо да сазнамо када. Уколико има сасвим другачије значење и у овом се случају везник уколико може заменити везником ако јер значе исто.

Када се нађете сa својом породицом уочи празника, проведете цело послеподне с њима, а сутрадан се сместа враћате својим обавезама. Уочи празника значи непосредно, дан пре празника и није исто што и у очи. Да бих вам појаснила разлику, ево примера:

Највећи непријатељи нашли су се очи у очиуочи рата.

Ако с породицом проведемо цело послеподне, то значи да смо се дружили сатима, читав период после поднева. Дакле, пошто желимо да одредимо време као целину, написали смо састављено – послеподне. Да смо написали одвојено –  после подне, означили бисмо само један тренутак после поднева, односно после дванаест сати.

Провела сам цело поподне чекајући те.

Извини, заборавила сам. Доћи ћу сутра по подне код тебе.

Сместа, састављено написано, значи одмах, истог тенутка. Ви можете скочити сместа, али и скочити с места. У првом случају значи да сте храбри и да сте скочили одмах и без оклевања. У другом случају сте извели посебну врсту скока, попут скока удаљ, из затрке, с места (из места).

Да ли сте се некада двоумили да ли да заменицу ниједан напишете састављено или растављено? Многе збуњује то што наилазе и на један и на други случај – ниједан и ни један. Постоји правило које ће вас решити свих недоумица – ниједан се пише састављено када желимо да одрекнемо постојање нечему о чему говоримо: немам ниједног пријатеља, ниједан разлог, ниједну плаву кошуљу. Само у изразима попут: ни један једини, ни један јединцати написаћемо одвојено. Наравно, подразумева се када у изразу имамо и предлог да ће он утицати на раздвојено писање: ни на једном, ни из једног, ни од једног, итд.

Знате ли разлику у значењу израза посреди и по среди? Следећи пут када вас неко пита шта је по среди, можете му одговорити да је по среди четвртак. Шалу на страну, растављено написан израз по среди значи да је нешто по средини и нема везе с изразом да је нешто посреди, односно да је нешто у питању. Ево и примера:

Збуњена сам јер ми се чини да се Марко наљутио, али никако неће да ми каже шта је посреди.

Пази да га пресечеш тачно по среди, на две једнаке половине.

Ако вам је све ово наизглед неразумљиво, тако само делује. Обратите пажњу на изглед сваке речи, и њихово разумевање више неће бити проблем. Надам се да вам је разлика између наизглед и на изглед из овог примера јасна.

Нема разлога да ове примере учите напамет. Сви су сасвим логични и разумљиви и ниједан вам неће представљати проблем ако о њима пажљиво размислите. А ако наиђете на неку нову недоумицу – сместа се консултујте Правопис!

Коментари

коментара